Je relatie loopt al een tijdje niet lekker, maar wat jullie ook proberen, elke keer loopt het weer spaak. Jullie besluiten om hulp van buitenaf in te schakelen. Maar waar moeten jullie dan zijn? Bij een relatiecoach of een relatietherapeut? Wat is nu eigenlijk het verschil?
Relatiecoaching
Een coach richt zich op het heden. Wat speelt er op dit moment en waar wil je naartoe? Wat wil je bereiken?
Een coach helpt je ontdekken wat jouw mogelijkheden zijn, welke vaardigheden jij bezit en hoe je deze in kunt zetten om jouw doel te bereiken. Een coach helpt jou om dingen vanuit een ander perspectief te bekijken.
Een coachtraject is oplossingsgericht en toekomstgericht. Het brengt jou in beweging om datgene wat je wilt bereiken beter/makkelijker te kunnen bereiken. Dit wordt mogelijk gemaakt door jou zoveel mogelijk bewust te maken van jouw eigen denken en handelen. Je krijgt meer begrip voor jouw eigen situatie en handelen.
Als relatiecoach ga ik samen met jullie onderzoeken wat jullie van elkaar en een relatie verwachten. Ook gaan we kijken waarom het op dit moment niet lekker loopt en wat jullie zouden kunnen doen om ervoor te zorgen dat de relatie weer soepeler loopt en jullie samen fijner en makkelijker verder kunnen.
Relatietherapie
Voor therapie in het algemeen en relatietherapie in het bijzonder kom je gewoonlijk terecht bij een psycholoog. Een psycholoog helpt bij psychische problemen en bij het verwerken van ingrijpende gebeurtenissen. Omdat de nadruk hier vaak ligt op psychische problemen die het dagelijks leven beperken, onderzoekt de psycholoog samen met de cliënt hoe bepaald gedrag is ontstaan, waar de kern zit en waarom/hoe dit gedrag in stand wordt gehouden. Dit inzicht helpt de cliënt om veranderingen door te voeren. Een psycholoog richt zich dus vooral op de link tussen het verleden en het heden.
Een psycholoog zal bij relatieproblemen dieper ingaan op de oorzaak van de problemen binnen jullie relatie. Ook zal de psycholoog eerder kijken naar de oorzaak van bepaald gedrag.
Een coach zal vaak ook even naar het verleden willen kijken van een coachee. Het zal even aan worden gestipt om meer inzicht te krijgen en te geven waardoor bepaald gedrag is ontstaan, maar er zal gedurende het traject niet dieper op in worden gedaan. Het een staat niet los van het ander. Daarom worden belangrijke gebeurtenissen niet onaangeroerd gelaten maar wel even aangestipt.
Spiegel of therapeut?
Een coach wordt vaak door mensen benaderd als ze op zoek zijn naar een sparringpartner. Iemand die hun van tijd tot tijd een spiegel voor kan houden. Vaak gebeurt dit op momenten in het leven waarop iemand vast dreigt te lopen en niet meer goed zelf kan reflecteren, terwijl die behoefte er wel is.
Een psycholoog is een hulpverlener, een gedragsdeskundige. Een cliënt van een psycholoog heeft de hulp van een psycholoog op een bepaald moment in zijn/haar leven echt nodig en is dus afhankelijk van deze hulp.
Een psycholoog kan ook heel goed als coach fungeren. Andersom kan een coach nooit als psycholoog fungeren. Een coach heeft hier niet voldoende kennis en kunde voor. Een professionele coach zal altijd weten wanneer hij/zij iemand moet doorverwijzen naar een psycholoog.