Maar hoe vind je nu een goede coach?
Je zit al een tijdje niet lekker in je vel en je hebt voor je gevoel al van alles geprobeerd, maar je komt maar niet van dat vervelende gevoel af.
Je besluit om hier hulp voor te gaan zoeken bij een coach. Je typt de zoekopdracht in Ik zoek een goede coach.
Het resultaat: een enorme lijst van coaches. Je ziet door de bomen het bos niet meer. Hoe scheid ik het kaf van het koren? Wat is een goede coach? Op deze vraag ga ik in deze blog wat dieper in.
Definitie Coach
Laten we eerst eens kijken wat een coach is. Volgens Van Dale is een coach (in de 2e betekenis) onder meer een begeleider, adviseur of helper. Vervolgens worden er een heleboel voorbeelden genoemd van soorten coaches met ieder hun eigen specialisme. Daarom kan het zeker geen kwaad om bij je zoektocht het gebied te betrekken waarop je begeleid, geadviseerd of geholpen wilt worden, zoals relatie, loopbaan of communicatie.
Elke coach is goed
Ik ga ervan uit dat nagenoeg elke coach een goede coach is. Een coach heeft tenslotte een opleiding gedaan en begrijpt dus de vakinhoudelijke essentie van bepaalde vraagstukken. Daarnaast beschikt elke coach over de juiste vaardigheden. Anders was hij/zij geen coach geworden.
Vertrouwensband
Als eerste is het natuurlijk belangrijk dat je je op je gemak voelt bij een coach en samen een vertrouwensband op kunt bouwen. Misschien zul je je niet meteen bij de eerste afspraak op je gemak voelen bij een coach. Dat geeft niks. Geef het 2 of 3 afspraken de kans.
Uiteraard is de eerste afspraak altijd onwennig. Je deelt tenslotte jouw privézaken met een vreemde. En die stelt ook nog vragen. Wellicht zitten hier vragen bij die voor jou ongemakkelijk zijn. Dat eerste gesprek, de kennismaking of de intake, hoeft niet meteen geweldig te voelen. Het mag ook als okee voelen. Maar blijft het gevoel na 2 of 3 gesprekken nog steeds ongemakkelijk en blijf je je niet prettig voelen bij deze coach, geef dat dan eerlijk aan en ga op zoek naar een andere coach.
Vergeet niet dat jíj degene bent met de hulpvraag en dat jíj verder wilt komen met jouw probleem. Dat gaat niet lukken als je bij een, voor jou, verkeerde coach zit.
Eigen inzet
Daarnaast is jouw eigen commitment, jouw eigen inzet, ook van groot belang voor het doen slagen van een coachtraject. Jíj bent tenslotte degene die de verandering zelf moet gaan maken. De coach geeft jou de tools waarmee jij aan de slag kunt gaan. Maar jíj moet het doen. En dat is hard werken!
Wat zeggen reviews over een coach?
Reviews zeggen niet zoveel over hoe goed of slecht een coach is. Over de meeste coaches en therapeuten zullen geen tot weinig reviews te vinden zijn. Mensen lopen nog steeds niet graag te koop met het feit dat ze een traject bij een coach of therapeut hebben gevolgd en zullen dus niet snel een review hierover schrijven.
Een coach met heel veel positieve reviews hoeft helemaal niet bij jou te passen. Misschien is dit een coach die heel erg spiritueel is en ben jij juist iemand die daar helemaal niet van houdt en heel erg down-to-earth is. Of misschien is de klik, de chemie, er gewoonweg niet tussen jullie. En die is natuurlijk wel erg belangrijk om een coachtraject te kunnen laten slagen.
Welke coach bij jou past is een persoonlijk gevoel. Het is geen product dat je koopt. Het gaat over emotie. Dus over gevoel. En dat gevoel moet goed, of in ieder geval okee zijn.
Wat kost een coach?
Het antwoord op deze vraag is voor veel mensen belangrijk. Een coachtraject wordt niet vergoed door de zorgverzekeraars en dus moet je het helemaal zelf betalen. Daarom wordt bij het maken van een keuze voor een coach vaak al gefilterd op prijs en wordt aan de hand daarvan een beslissing genomen.
Sommige coaches zetten prijzen op hun website, andere coaches kiezen er bewust voor om dat niet te doen. Zij willen liever eerst even dat persoonlijke contact met een potentiële klant. Op deze manier kunnen de coach en de potentiële klant al een gevoel bij en van elkaar krijgen, wat natuurlijk erg belangrijk is bij het maken van een keuze voor een coach.
Natuurlijk is geld belangrijk en moeten we allemaal keuzes maken waar we ons geld aan uitgeven en wat we zelf het belangrijkste vinden om het geld aan uit te geven.
Je lichamelijke en geestelijke gezondheid zijn echter onbetaalbaar. Vaak hangen die samen en ben je lichamelijk fitter als het in je hoofd ook rustiger is.
Stel, een coachtraject kost je aan het einde van de rit tussen de € 800,00 en € 1.000,00. Dan reken ik erg ruim, want bij de meeste coachtrajecten zullen de uiteindelijke kosten lager zijn doordat de duur van een coachtraject vaak rond de 7 sessies zit. Maar dit is een gemiddelde. De een zal al eerder voldoende houvast hebben, de ander heeft wat meer sessies nodig. De een blijft regelmatig terugkomen om weer even de juiste focus te houden, de ander vindt een eenmalig traject voldoende.
Wat je ook prettig vindt of hoeveel sessies je ook “nodig” hebt, het is een investering in jezelf en misschien ook in je relatie met anderen. Het is iets waardevols wat ervoor zorgt dat jij je prettiger in je vel voelt zitten en beter om kunt gaan met lastige situaties.
Een vakantie kost minstens zoveel. Na de vakantie ben je het geld kwijt en kun je weer opnieuw gaan sparen voor de volgende vakantie. Dat levert je in die zin niks op. Datgene wat je hebt geleerd in een coachtraject neem je de rest van je leven met je mee.